COWGILL

View of bungalow

View of bungalow

Newly renovated in the Yorkshire Dales National Park

Gate entrace

Gate entrace

I kept some original features such as the gate, removed all rust, primed and repainted it

Front view

Front view

The cottage had the render repaired and replaced where necessary, fully cleaned, primed and then painted with top quality external paint. Although expensive, I believe in using good quality products.

Facing south

Facing south

View from new terrace with recycled metalwork railings that will all eventually weather in to match

Large Terrace

Large Terrace

Preserved dry stone wall and south facing terrace.

Terrace

Terrace

This area was originally overgrown and had the oil tank located amongst small trees and shrubs. This is now a large terrace with far-reaching views including the Settle to Carlisle railway line

Rear of property

Rear of property

New roof, guttering and windows were essential on this run-down property. Fully automatic external lighting was fitted.

Back door

Back door

I chose top quality composite 'Solidors' with excellent energy efficiency. This is essential for thermal efficiency in today's housing.

Internal doors

Internal doors

Solid doors in oak veneer, with door furnishings from Howdens, all in chrome, including door hinges

Front door

Front door

A 'Solidor' stable door was picked for it's practicality, also allowing good ventilation facing South

Coat hooks

Coat hooks

These old hooks were polished and mounted on recycled wood planks

Kitchen door

Kitchen door

The door hook was found amongst rubble.

Kitchen

Kitchen

Kitchen and solid granite worktops, and appliances from Howden's

Sockets

Sockets

Every room was fitted with integrated USB sockets

Kitchen

Kitchen

Comfortable bar stools provide informal dining

Open plan Kitchen

Open plan Kitchen

I chose these unique Plumen loop bulbs because they had won Design of the Year 2011

Luxury features at low cost fill an unused gap

Excess granite was re-used for the hob backsplash

Space-saving kitchen-diner provides open-plan living, giving a feeling of light and space

Touch screen thermostat for underfloor heating can be locked; ideal for use in a holiday let

Sink Unit

Sink Unit

The base was found in a charity shop, and fitted with double sinks. Underfloor heating so no cold tiles!

Shower

Shower

A wet room was created with clear glass screen

Bathroom

Bathroom

The spacious bathroom feels luxurious

Bedroom 2

Bedroom 2

The bedrooms, although small, are functional

Bedroom 2

Bedroom 2

Luxury bedding is added to finish off the room

Recycled wood was used to create a handy coat rail

Bedroom 1

Bedroom 1

The main bedroom has stunning views of the dale. The old fireplace was blocked up.

Bedroom 1

Bedroom 1

Mantlepiece

Mantlepiece

An old workbench was found in the garage and used as the mantlepiece. A finishing touch was a train lamp from the Settle to Carlisle Railway line, also found in the garage

Feature light

Feature light

The old roof and ceiling were removed; old insulation was recycled along with lots of extra Ballytherm insulation boards.

Lounge

Lounge

The bungalow was tanked to prevent damp, due to being located on a dale

Lounge

Lounge

All external cavity walls were highly insulated with Ballytherm internally for extra thermal insulation. Although this reduces internal space, I believe heat should be kept inside the house!

Lounge

Lounge

All ceilings were removed to give the feeling of space

Fireplace

Fireplace

The old open fire was prepared for a log burner.

Bootroom

Bootroom

The boot room was fitted with electric wall mounted boot warmers to dry out hiking boots

Lounge

Lounge

Modern, airy yet cosy warm lounge

Front View

Front View

The derelict bungalow completely renovated and modernised by local tradespeople

IMG_1290.JPG

IMG_1290.JPG

IMG_1175.JPG

IMG_1175.JPG

WP_20150816_025.jpg

WP_20150816_025.jpg

 

NORFOLK

Complete internal renovation

 
 

©2017 BY SCHLOTE PROJECTS.